طالع بینی و اسطوره شناسی چینی یکی از جذاب ترین موضوعاتی است که در حوزه طالع بینی می توان در مورد آن صحبت کرد. اما فلسفه طالع بینی چینی چه چیزی است و اسطوره های مردم چین چه تاثیری در این طالع بینی دارند؟ اگر دوست دارید به این فلسفه پی ببرید در ادامه با ما همراه شوید.
بدون شک همه ما می دانیم که در اسطوره شناسی چینی اژدها جایگاه بسیار مهمی دارد. چینی ها معمولا خود را فرزندان اژدها می خوانند و اژدها به نمادی برای ملیت چین تبدیل شده است. روش عبادت اژدها در میان مردم چین متفاوت است و عمدتا چهار مفهوم را در برمی گیرد: اژدها برترین موجود است، اژدها حامی است، اژدها رب النوع آبی است و چینی ها گاه خود اژدها هستند، چهار مفهوم یاد شده را شامل می شود.
عید چینی که با نام “جین جه” شناخته می شود، مفهوم فرهنگی اول را در برمی گیرد. این عید مصادف با دومین ماه دوم به تقویم کشاورزی چین است. در این زمان، حیوانات از خواب زمستانی بیدار می شوند و بیرون می روند. مردم این عید را عید “بیدار شدن اژدها” می نامند كه نشان می دهد اژدها برترین موجود است. علاوه بر این، ویژگی های اژدها نیز این موضوع را بیان می کند و این نشان از حضور پر رنگ این موجود در اسطوره شناسی چینی دارد.
در یادداشت های تاریخی چین درباره اژدها نوشته شده است كه شاخ اژدها مانند شاخ گوزن، گردن اژدها مانند مار، فلس اژدها مانند فلس ماهی، چنگال های اژدها مانند چنگال های عقاب، گوش های اژدها مانند گوشهای گاو و غیره است. توصیف مردم درباره اژدها بیانگر مفهوم نخست است. چینی ها اژدها را حامی می دانند. عادت سنتی چینیان در پاشیدن خاکستر در اطراف خانه این طرز تفكر را می نمایاند.
ارتباط خاکستر و اسطوره شناسی چینی
در عید “بیدار شدن اژدها” مردم برای جلوگیری از ورود حشرات به خانه اطراف خانه خاکستر می پاشند. مردم خاکستر را به شکل اژدها می پاشند. هدف از این اقدام این است که با استفاده از شکل و صورت قیافه اژدها حشرات بترسند. این عادت قدیمی چینیان است و ریشه در اسطوره شناسی چینی نیز دارد. چینیان طبق آداب و رسوم قدیمی همچنان اژدها را به عنوان یك حامی عبادت می کنند.
مردم چین در عیدها چراغ اژدها روشن می کنند و رقص شیر انجام می دهند. آنان اژدها و شیر را حامی می شناسند تا از شیطان جلوگیری و سعادت ابدی پیدا کنند. به علاوه، چینیان همچنین اژدها را رب النوع آبی می شناسند. مردم خاکستر را در کنار چاه و رودخانه می پاشند و در بامداد آب از چاه نمی گیرند. از این دو عادت می توان به رسم عبادت اژدها در میان چینی ها و اهمیت این موجود در اسطوره شناسی چینی پی برد. مردم با پاشیدن خاکستر در کنار چاه از اژدها می خواهند كه آنان را برای رشد محصولات و محصولات فراوان دعا کنند.
چینیان بامداد از چاه آب نمی كشند به این دلیل که از برخورد با سر اژدها در آب و بروز بلایای طبیعی و خشکسالی و غیره حذر و جلوگیری کنند. این برخوردها نشان می دهد که مردم اژدها را رب النوع آب می شناسند. برپایه یک سفالین قدیمی ۴۰۰۰ ساله که در استان “شان سی” از خاک بیرون آورده شده، نقش اژدهایی كه خوشه گندم در دهان دارد ؛ به چشم می خورد. این نشان می دهد که مردم آن زمان اژدها را رب النوع آب می دانسته اند و از اژدها طلب هوای مساعد و محصولات فراوان می كرده اند.
فرزندان اژدها
چینیان سر خود و یا کودکان را نیز سر اژدها می خوانند. آنان خود و یا کودکانشان را به اژدها تشبیه می کنند. در چین ضرب المثلی با عنوان “آرزو برای تبدیل کودکان به اژدها” وجود دارد. به این معنا كه والدین امیدوارند كودكشان آتیه درخشانی داشته باشد. در پایان سلسله بهار و پائیز چین، مردم افراد مستعد را به اژدها تشبیه می کردند. برای نمونه ، مردم امپراتور “چین شی هوان” را “جو لونگ” می خواندند (لونگ به معنای اژدها در زبان چینی است). در دوران فئودالی، امپراتوران خود را پسر اژدها می خواندند. اکنون، چینیان خود را فرزندان اژدها می نامند.
این حیوان در چین، سمبل جهان طبیعی، دگرگونی و سازگاری است. قرار گرفتن دو اژدها با هم در یک مکان اما در دو جهت مختلف و دور از هم، نمادی از ابدیت، از طریق یین و یانگ Yin – Yang است. در اسطوره شناسی چینی به اژدها بهعنوان قدرتی فوقالعاده که سبب بارندگی و کنترل سیلها و طوفانها میشد، اعتقاد داشتند (به وسیله برخورد دُم اژدها با رودخانه، که موجب باز شدن رودخانه و در نتیجه ایجاد سیلاب میشد.) و او را وسیله انتقال انسانها به قلمرو آسمان، پس از مرگ میدانستند.
چینیها بر این باورند که پادشاه اژدهای آبی، در زیر اقیانوس و در کاخ اژدها زندگی میکند. علامت چینی برای اژدها، در طول سلسلههای شانگ Shang و یین Yin، در میان کتیبههای حک شده روی استخوان و پوشش لاکپشتها، پدیدار شده است. (قرون ۱۶ الی ۱۱ قبل از میلاد، اوایل دوره هیروگلیف چینی). در این کتیبهها، یک حیوان خزنده شاخدار به همراه دندان، فلس و گاهی اوقات چنگال، بهطور واضح، نقش شده است.
حتما بخوانید: کتاب طالع بینی چینی – نسخه کامل
در جهان بینی چینی پیش از دوره هان، از سه مکتب نام برده می شود. ابتدا سوان-یه که به اعتقاد آنان آسمان جامد نیست و ستارگان و خورشید و ماه در حرکتند. در مکتب دیگر به نام هوان-تاین جهان چون تخم مرغی است که پوسته بیرونی آن آسمان، پوسته درونی آن جایگاه ستاره ها و پوسته زیرین آن جایگاه زمین است.
در مکتب سوم که از بقیه قدیمی تر است و تاین-گای نام دارد، آسمان جامد چون جام وارونه ای است که بر محور ستاره قطبی می گردد و ستارگان پیرامون جام همه ثابت هستند. در این باور زمین چهارگوش و محصور در آب بود. در سایر گزینه های اسطوره شناسی چینی، ده خورشید و دوازده ماه وجود دارد که هرکدام پس از شستشوی خود در دریاچه مشخصی، به نوبت ظهور می کنند.
توضیحات پاراگراف های پیشین دربرگیرنده این موضوع است که اژدها اصلی ترین موجود در اسطوره شناسی چینی است و در کنار این موضوع، در طالع بینی چینی نیز این موجود به عنوان موجودی بسیار تاثیرگذار در سرنوشت مردم چین در نظر گرفته شده. بدون شک تمام مکاتب جهان بینی چین از افسانه ها و تعابیری که در مورد اژدها وجود دارد در مکاتب خود استفاده کرده اند. چرا که اینگونه می توانستند علاقه مردم را هم به سمت مکاتب خود جلب کنند.
دیدگاهها (0)